Llibres de l'Índex pren el seu nom de l'"Index Librorum Prohibitorum", el llistat de llibres que, des del papat de Pius V, l'any 1559, fins a Pius XII, l'any 1948, l'Església catòlica prohibia allà on tenia poder politicosocial. En aquesta llista, hi van ser tots els llibres bàsics de la ciència des de Galileu a Newton o de filòsofs i escriptors contemporanis com ara Sartre i Moravia. El dimoni del logotip és obra de la dissenyadora barcelonina Pati Nuñez
lunes, 24 de octubre de 2011
La princesa a l'exili de Pep Mayolas
Felipa d’Avis i d’Urgell (Coïmbra, 1435 – Odivelas, 1497), coneguda també com a Felipa de Coïmbra, fou filla del duc de Coïmbra —Pere de Portugal— i d’Isabel d’Aragó —la primogènita de l’últim comte d’Urgell, el tristament cèlebre Jaume el Dissortat— i germana del Rei dels catalans, Pere IV.
La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra i d’Urgell (1435-1497) és una biografia novedosa, en la forma i el contingut, de la història catalanoportuguesa. Som davant les conseqüències del Compromís de Casp (1412) i de la Guerra civil catalana (1462-1472), en què el bandol dels catalans perdé la guerra, amb la qual cosa la dinastia castellana dels Trastàmares s’afermà en la Nació i l’Imperi. Aquest llibre ens explica la vida de la segona muller de Joan Cristòfor Colom Bertran, a través de la qual el Descobridor del Nou Món esdevé príncep de Catalunya.
Pep Mayolas va néixer a Arenys de Mar el 1962. Investigador de l’Institut Nova Història, coordinat per Jordi Bilbeny. Ha escrit en premsa local del Maresme: Pedra de toc, El correu del Maresme i El Nap. Ha fet de guionista i locutor a Ràdio Arenys. Publica habitualment a la revista Terra Rubra sobre temes colombins.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario