miércoles, 10 de junio de 2020

Mines i miners, una història industrial al Berguedà de Rosa Serra Rotés




Mines I Miners. una història industrial al Berguedà
Rosa Serra Rotés

978-84-120116-8-5

312 pàg. color
PVP: 25 euros


Rosa Serra a Mines i miners. Una història industrial al Berguedà i Mines, Miners i Ferrocarril al Berguedà presenta l’estudi més exhaustiu sobre els miners i la mineria de la comarca del Berguedà i el procés de construcció de la singular xarxa viària i ferroviària; explica una història local que també és global, la de la industrialització. La comarca s’omplí de gent de tot arreu i s’obrí a la innovació, a les comunicacions, als nous sistemes de transport, al canvi: es va transformar.
En els orígens d’aquest procés transformador, en les diferents etapes d’expansió –l’any 1945 va ocupar 4.458 treballadors–, de recessió, i, fins i tot, al final de la història de la mineria, amb el tancament primer de la gran Carbones de Berga SA l’any 1991, i després, el 2007, de Carbones Pedraforca SA, la mineria ha estat la locomotora de l’activitat industrial de la comarca.
L’estreta relació entre la mineria del carbó i la indústria tèxtil cotonera del Llobregat, la urbanització a partir del model de colònia, el creixement dels pobles de la vall del Llobregat, i especialment de Berga, la transformació de les mentalitats i la creació d’una societat industrial extraordinàriament rica i plural, és una història que ha marcat els últims cent seixanta anys del Berguedà i de bona part de Catalunya.


No hay comentarios:

Publicar un comentario